top of page
Vyhledat

5 tipů, jak skladovat kváskový chleba, aby vydržel čerstvý

Kváskový chleba z Bistra Na Chlebu je skutečným kulinářským zážitkem – křupavá kůrka a vláčná střídka vytvářejí dokonalou kombinaci chutí. Ale co když si koupíte celý bochník a chcete si tento požitek prodloužit na více dní? Správné skladování je klíčem k tomu, aby váš kváskový chleba zůstal čerstvý a chutný co nejdéle po zakoupení.

1. Nechte chleba dojít, pokud je ještě teplý

Pokud máte to štěstí a získáte čerstvě upečený bochník z Bistra Na Chlebu, nechte ho před zabalením zcela vychladnout. Teplý chleba stále "pracuje" a potřebuje přirozeně dokončit proces pečení. Když ho příliš brzy zabalíte, zkondenzovaná pára vytvoří ideální podmínky pro růst plísní a kůrka změkne.

Položte bochník na dřevěnou desku nebo na čistou utěrku a nechte ho odpočinout alespoň hodinu nebo dvě. Tento jednoduchý krok výrazně prodlouží čerstvost vašeho chleba a zachová křupavost kůrky.

2. Zabalte do plátna, ne do plastu

Jedním z nejlepších způsobů skladování kváskového chleba je zabalit ho do čisté bavlněné utěrky nebo lněného sáčku. Přírodní materiály umožňují chlebu "dýchat" a zároveň pomáhají udržovat optimální vlhkost.

Postup je jednoduchý: vychladlý bochník položte řeznou stranou dolů (to je důležité, protože právě tudy nejvíce uniká vlhkost) a celý ho zabalte do čisté utěrky. Plátno byste měli měnit každé 2-3 dny, abyste předešli množení nežádoucích mikroorganismů.

Naopak zcela nevhodné je skladovat kváskový chleba z Bistra Na Chlebu v plastovém nebo mikrotenovém sáčku, ve kterém jste ho možná přinesli domů. Plast neumožňuje odpařování vlhkosti, chleba se zapařuje, kůrka rychle měkne a vytváří se ideální podmínky pro plíseň.


ree

3. Využijte kvalitní chlebník

Chlebník není jen módním doplňkem kuchyně – je to funkční nádoba speciálně navržená pro optimální skladování pečiva. Kvalitní chlebník zajistí správnou cirkulaci vzduchu a ochrání chleba před přímým sluncem, výkyvy teplot i hmyzem.

Dřevěný chlebník je tradiční volbou, protože dřevo přirozeně reguluje vlhkost. Moderní keramické nebo kovové chlebníky s větracími otvory jsou také dobrou volbou. Důležité je, aby chlebník nebyl vzduchotěsný – chleba potřebuje mírnou výměnu vzduchu.

Pro maximální efekt můžete kombinovat oba přístupy – zabalit chleba z Bistra Na Chlebu do plátěné utěrky a následně uložit do chlebníku. Udržujte chlebník v čistotě a pravidelně ho dezinfikujte octovým roztokem, abyste předešli kontaminaci.

4. Skladujte při správné teplotě

Teplota hraje při skladování kváskového chleba zásadní roli. Ideální rozpětí je mezi 20-25 °C – běžná pokojová teplota.

Mnoho lidí dělá chybu, když ukládá chleba do lednice v domnění, že tak prodlouží jeho trvanlivost. Opak je pravdou! Při teplotách mezi 0-10 °C dochází k urychlení procesu takzvané retrogradace škrobů. Laicky řečeno – chléb rychleji tvrdne a ztrácí svou vláčnost. Během pouhých 24 hodin v lednici chleba zestárne více než za tři dny při pokojové teplotě.

Stejně nevhodné je skladování v příliš teplém prostředí (nad 30 °C), kde se výrazně zvyšuje riziko plesnivění. Chleba proto uchovávejte v nejchladnější části kuchyně, mimo dosah přímého slunce a daleko od spotřebičů, které vydávají teplo.

5. Mrazení jako záchrana přebytků

Pokud víte, že nestihnete spotřebovat celý bochník z Bistra Na Chlebu v optimální době (cca 3-5 dní), je mrazení vynikajícím řešením. Na rozdíl od lednice, v mrazáku při teplotách pod -18 °C se zastaví proces stárnutí chleba. Více o zmrazení a rozmrzení kváskového chleba najdete v článku zde.

 

Kváskový chleba z Bistra Na Chlebu je díky svému tradičnímu způsobu přípravy a kvalitním surovinám skutečnou delikatesou. Přestože žádná metoda skladování nedokáže zcela zastavit přirozený proces stárnutí chleba, správným přístupem můžete výrazně prodloužit dobu, po kterou si zachová své vynikající vlastnosti.

Pokud váš chleba přece jen začne tvrdnout, nevyhazujte ho – zkuste ho opéct, připravit z něj tousty nebo využít do polévky. V Bistru Na Chlebu vám jistě rádi poradí i další způsoby, jak jejich jedinečný produkt maximálně vychutnat.

 
 
 

Komentáře


©2023 Na Chlebu, made by KeyWebZ

bottom of page