Rozmrazování chleba je efektivním způsobem, jak si vychutnat pečivo i několik dnů nebo týdnů po upečení. Pokud dodržíte doporučené postupy, může si zachovat svoji kvalitu a čerstvost. Chcete si kváskový chléb co nejlépe uskladnit a později znovu rozmrazit, tak abyste si ho mohli znovu vychutnat čerstvý i po rozmrazení? Zde je několik tipů, jak správně zmrazit kváskový chléb a další druhy pečiva, aby si udržely chuť a čerstvost.
Jak správně zmrazit kváskový chléb
V první řadě hraje důležitou roli nakrájení chleba na menší kousky nebo plátky, aby se s ním snadněji manipulovalo a urychlilo se rozmrazení.
Chléb je nutné správně zabalit, a to ideálně do potravinové fólie nebo speciálních sáčků na zmrazení, aby se zachovala jeho chuť a textura.
Nezapomeňte sáček označit datem zmrazení.
Způsoby rozmrazení chleba
Vychutnat si křupavý a chutný chléb bez nutnosti návštěvy pekárny nemusí být vůbec žádný problém. Pokud máte chléb zamrazený, stačí jen rozmrazit a je hotovo. Mezi způsoby, jak rozmrazit chléb, patří:
Pomalé rozmrazování – ideální je nechat chléb pozvolna rozmrazovat při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici, jde o nejšetrnější a nejzdravější metodu. Počítat musíte nejméně se 3 hodinami.
Rychlé rozmrazování – vhodné je použít klasickou troubu – správnou křupavost zajistí horkovzdušná trouba, kam stačí plátky chleba vyskládat na pečící papír a nastavit teplotu na 200 °C na 8-15 minut podle velikosti pečiva). Další možností je použití mikrovlnné trouby. Chléb vyskládejte na talíř a přikryjte utěrkou. Nastavte mikrovlnku na plný výkon a ohřívejte po dobu cca 15-20 vteřin podle velikosti a množství pečiva.
Abyste během rozmrazování chleba zabránili jeho vysušení, je velmi důležité použití mikroténového sáčku nebo alobalu už při samotném zamrazování.
Trik pro křupavou kůrku
Abyste docílili krásně křupavé kůrky po rozmrazení chleba, potřete jej před vložením do trouby rovnoměrně vodou. Tato metoda je ideální zejména pro kváskový chléb a další kvalitní pečivo.
Jak dlouho chléb skladovat v mrazničce
Zamrazený chléb je možné v mrazničce skladovat přibližně 6 měsíců. V případě delší doby skladování by mohlo dojít ke zhoršení kvality, textury a chutí chleba. Pro zachování optimální čerstvosti je klíčové správné zabalení bez přístupu vzduchu a uskladnění.
Závěr
Při rozmrazování vyzkoušejte různé způsoby a experimentujte s metodami, jako je potření vodou a následné vložení do trouby. Díky tomu si najdete takový způsob, který vám bude maximálně vyhovovat. Prozkoumejte aktuální nabídku čerstvého kváskového chleba v našem bistru.
Comentarios