Čtete správně – u nás v bistru vyrábíme vlastní chlebové limonády a chlebový kvas.
Co, že je to ten kvas?
Kvas je fermentovaný nápoj, jehož základem je živý kvásek a chléb. Chtěli jsme jít vlastní cestou fermentovaných nápojů, neboť kombuchu už zná téměř každý a dáte si jí (v lepší, či horší kvalitě) skoro všude. Když jsme tedy přemýšleli o konceptu Bistra Na Chlebu, přemýšleli jsme i o tom jakou cestou ve fermentaci vlastního nápoje půjdeme.
Rozhodli jsme se právě cestou kvasu. Momentálně děláme kvas ze žitného chlebu s jablky, který dodává nápoji lehce moštový nádech. Celý proces trvá několik dní a je nutné s kvasem pracovat na denní bázi, dokud není fermentace v požadovaném stádiu. Jsme rádi, že se za kvasem vracíte a že Vám tolik chutná. Nutí nás to totiž přemýšlet o tom, jak naši práci zase posouvat dále.
Chlebová limonáda? To si nedokážu představit.
Ani my jsme zprvu nedokázali. I pro nás to byla z počátku velká výzva a spousta zkoušek, než jsme přišli na to jak dostat chuť chlebu do ovocné limonády aby to stále bylo harmonické a jemné.
Na výrobu používáme výhradně čerstvé ovoce, ze kterého naši chlebovku vyrábíme. Kupříkladu na naši hruškovou limonádu jsme použili 8 kilogramů hrušek na 10 litrů limonády, což limonádě dodává plnost. A jak, že dostaneme chuť chlebu do limonády? Tak tohle si tentokrát necháme pro sebe J. Přijďte ochutnat a zkusit uhádnout jakým způsobem limonádu připravujeme.
Commentaires